Nemrég írt nekem egy levelet egy fiatal nő, hogy párja az új pozíciója óta csak a munkájával foglalkozik. Semmi más nem érdekli, csak a „benti” dolgok. Erről mesél, ha beszélgetnek, hétvégén is dolgozik, este későn ér haza. Házasságuk a válság szélén, a férfi pedig úgy tűnik, nem nyitott a változtatásra, sőt, feleségét hibáztatja, amiért nem tud igazán örülni sikereinek.

Azt kérte tőlem, segítsek meglátni, mi történik velük.

A férj a munkahelyén az új pozíciójával egyre több elismerést kapott. Végre kiteljesedhet abban, amit szeret. A főnöke elismeri, a kollégái szeretik. Erre várt 30 éve!” Hát nem nagyszerű?”- kérdezi a férj. 

Ahogy elkezdett mesélni az életéről, egyre világosabbá vált, apjától sosem kapott elismerést és feltétel nélküli szeretetet.

Mindig volt egy „de”, egy „majd ha” és sosem érezhette azt, hogy ő úgy jó, ahogy van. Apja sokszor mondta, ha jól tanult, hogy „ez a dolgod fiam”, és sokszor szidta le, ha valamit elrontott. A jó eredmény természetes volt, a rossz büntetést vont maga után. Ha sírt, azt mondta, „nem vagy lány, ne hisztizz”. Így aztán csalódottságát is elrejtette egy idő után.

Érezted már az új munkahelyeden a félelmet, hogy nem leszel elég jó?

Ha angolul kell megszólalni és attól félsz, nem beszélsz helyesen?

Vagy esetleg két kézzel kapaszkodsz egy kapcsolatba és a párodba, hogy nehogy elveszítsd?

Az élet sokszor kényszerít minket olyan helyzetekbe, amiben nem érezzük magunkat kényelmesen.

Kihívások, új, megoldandó feladatok. Vajon mitől függ, hogy félek az ismeretlentől, vagy épp bátran állok hozzá és kihívásnak tekintem mindenféle szorongás nélkül?

Menjünk vissza a gyermekkorba, amikor azt mondták neked, ha rendet raksz, játszhatsz.

Ha megcsináltad a házi feladatod, elmegyünk a játszótérre.

Ha 5-ös lesz a témazáród, fagyizunk. Szépen lassan, de megtanultuk, mindig van egy HA, mielőtt jól érezhetnénk magunkat. Mindig van egy kötelesség, mielőtt örömet éreznénk.

KAPCSOLAT

Konzultációra jelentkezés:

info@munkamania.com

06-30-503-4270


Levélküldés

Online tanácsadás