HOZZÁTARTOZÓKNAK

„Már ezerszer elmondtuk neki, hogy hagyja abba ezt, kapcsolódjon ki, legyen velünk. Alig lehet elérni, ha hívom, épp beszél. Amikor visszahív, akkor is maximum pár percre. Mindig elfoglalt, épp kell valamit csinálnia és egyszerűen nem jut idő másra. Már én érzem magam bűnösnek, hogy mindig piszkálom ezzel, de egyszerűen aggódom érte és persze nagyon hiányzik.”

Sokszor a hozzátartozóknak nehezebb megbírkózni a helyzettel, azonban tudni kell, hogy ahogy Te is, Ő is szenved. Tudom, hogyha Ő “meggyógyulna”, Te is jobban lennél, ami kétségkívül így van. Azonban a tapasztalat azt mutatja, a hozzátartozónak is van mit tanulnia a helyzetből, elsősorban önmagáról.

A következő kérdések segíthetnek:

  • Van-e saját függőségem, amivel nem foglalkozom (evés, vásárlás, kontroll, párkapcsolat, stb.)?
  • Mik az igényeim egy párkapcsolatban?
  • Segítette-e valaha a helyzetet, ha meg akartam győzni a másikat az igazamról?
  • Kire emlékeztet Ő engem a gyermekkoromból?
  • Haragszom-e magamra valamiért (régebbről)?
  • Foglalkozom-e a saját érzéseimmel, igényeimmel annyira, hogy meg is valósítsam azokat?

 

Mit tehetsz első lépésben, ha a párod /barátod /ismerősöd munkamániás?

Első pont: hagyd abba a könyörgést, kérést, fenyegetőzést. Ha ez eddig nem működött, akkor ezután sem fog.

Ezután figyeld őt meg, tudj meg többet a gyermekkoráról, értsd meg őt az oldalon leírtak szerint, hogy könnyebben elfogadd ezt a helyzetet, amíg változik.

 

Tisztázd magadban a "Hozzátartozóknak" kérdéseket, töltődj fel, fordíts magadra időt (hobbik, sport, barátok), ezzel egy kis teret engedsz magatok közé, ahonnan jobban rálátsz a helyzetre. Egy ideig ne hozd fel a munka témát, hagyd, hogy ő szervezze a szabadidőtöket, a közös programokat. Értékeld, ha nyit feléd, ha kikapcsolódik. Lassan, ha teret hagysz neki, felszabadul a nyomás alól, amit az elvárások okoznak neki. Lesz "szabad kapacitása", hogy elkezdjen foglalkozni az életével. Amikor érzed, hogy van énereje, elkezd veled a munkáról vagy mélyebb témákról beszélgetni, óvatosan nyiss felé, segítsd őt gyengéd kérdésekkel. Javasolhatsz neki szakembert, aki segítheti őt ebben a folyamatban.

Fontos tudnod, hogy te nem lehetsz a pszichológusa, nem ez a feladatod, de egy ideig támogathatod őt (ha bírod és szeretnéd). Ahány ember, annyiféle megoldás, kérlek, ezt ne felejtsd el.

 

hozzátartozók

KAPCSOLAT

Konzultációra jelentkezés:

info@munkamania.com

06-30-503-4270


Levélküldés

Online tanácsadás